Jöhet egy kis tél?

Jöhet egy kis tél?

várható időjárás előrejelzés
A következő napokban egy ciklon és a hozzá tartozó frontrendszer alakítja időjárásunkat. Az éjszakai órákban egy hidegfront, majd az okkludálódott ciklonmag is átvonul felettünk kiadós csapadék kíséretében. Ránk is fér már egy kis eső, mert március eddig nem nagyon tett ki magáért.
 

Márciusban eddig lesett, mért csapadékösszeg (mm).
A Kisalföldön helyenként, a főváros térségében sokfelé és az Alföld északi részén is gyenge aszály alakult ki az alacsony havi cspadékmennyiség miatt.
A februári száraz idő alapozta meg az aszály kialakulását.
 

Reményeink szerint a hónap végéig lehulló csapadék jelentősen enyhíti majd a kezdődő szárazságot, hisz az előrejelzések többsége jelentős (10-50 mm) csapadékot vár a következő napokra. Természetesen az előrejelzések területi eloszlása jelentősen különbözik egymástól, így pontosan nem lehet megmondani hol, mennyi esik majd. A legkevesebb csapadék valószínűleg a Kisalföldön várható, a legtöbb pedig keleten eshet.

Ami a gazdáknak örömhír, az a hétköznapi embereknek már kellemetlenség.

Nem ez lesz azonban az egyedüli.

A ciklon átvonulását sokfelé kíséri majd szélerősödés, hétfőn és kedden napközben sokfelé viharossá fokozódik a szél, sőt hétfőn akár orkán erejű széllökések is kialakulhatnak a Bakonyban.
A hétfői legerősebb széllökések a kora délutáni órákban várhatók. Estére valamelyest veszít erejéből a szél.
 
Kedden felhőátvonulások zavarják a napsütést (sok felhő, kevés napsütés). Napközben sok helyen várható hózápor, az Alföldön záporok, zivatarok (hózivatarok) is kialakulhatnak. Természetesen viharos széllökések kíséretében.
A magasban hideg, sarkvidéki eredetű levegő érkezik fölénk, emiatt hűvösebbre fordul az idő, pár napra búcsút vehetünk a jelenlegi 20 fok közeli csúcshőmérsékletektől.
A hideg levegő szerda hajnalra jut nyugalomba felettünk, emiatt akkor lesz a legalacsonyabb az éjszakai minimum hőmérséklet.
Szinte országszerte fagypont alá csökken a hőmérséklet (csak a Balaton partján és a nagyobb városok belső területein lehet fagymentes az idő).
 
A folytatásban, a hét második felében már enyhülésre számíthatunk.
Az enyhe idő sem tart majd sokáig, mert április első napjaiban újabb kiadós csapadék és lehűlés vár ránk.
(Lásd. az alsó grafikont, ahol piros a napi maximum, a kék szín pedig a napi minimum hőmérsékletet jelöli).
 

Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Részletes, magyarországi előrejelzést itt találhatsz

Előző Következő