Hétvégi nyárszünet

Hétvégi nyárszünet

várható időjárás előrejelzés

A hazánkat nyugat felől elérő és a hét végén felettünk hullámzó hidegfront drasztikus lehűlést és az ország jelentős részén kiadós csapadékot hoz.

A csapadék mennyiségében és területi eloszlásában van ugyan különbség az egyes modellek között, de többségük a képen láthatóhoz nagyon hasonló eredményt ad, így valószínűleg ez lesz a hét utolsó két napján várható mennyiség.
A Tiszántúl nagy részén alig esik majd valami, a Dunántúlon és a déli országrészben azonban helyenként özönvíz várható.
A nagy mennyiség rövid idő alatt, felhőszakadásként érkezik.
 
Szombaton délnyugat felől vastag felhők érkeznek fölénk, emiatt túlnyomóan borult lesz az ég és sokfelé várható csapadék. Eső, zápor, zivatar, felhőszakadás, jégeső. Különösen a Dunántúlon, valamint hazánk középső és északkeleti részén várható kiadós mennyiségű csapadék. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, a zivatarokat erős, viharos széllökések is kísérhetik. A csúcshőmérséklet tág határok között alakul, hazánk nagy részén hűvös idő lesz 18 és 23 fok közötti értékekkel, az Alföldön, de különösen a Tiszántúlon viszont még melegebb időnk lesz, a legmagasabb hőmérséklet ott 24 és 31 fok között valószínű.
 
Vasárnap  is többnyire borult lesz az ég, csak rövidebb időre szakadozhat fel helyenként a felhőzet. Elszórtan, de a korábbiaknál kevesebb helyen várható eső, zápor, zivatar, felhőszakadás, jégeső inkább már csak keleten, északkeleten valószínű. Az északi, északkeleti szél sokfelé lesz élénk, a hegyek, és zivatarok környezetében erős, viharos széllökések is előfordulhatnak. Hűvösebbre fordul az idő, a csúcshőmérséklet általában 11 és 24 fok között alakul, Dunántúlon mérhetjük az alacsonyabb értékeket.
És a folytatás?
A kellemetlen, szeles, hűvös idő nem tart sokáig, hisz jövő hét elején visszatér a nyárias idő sok napsütéssel, kellemes, 25 fok körüli (délen akár 30 fok közeli) csúcsértékekkel. Az ország nagy részén a jövő hét végéig komolyabb csapadék nem valószínű.
 
A hónap végéig csendes, késő őszi időben lesz részünk, itt a vénassszonyok nyara. 
(ECMWF - európai előrejelző központ)
 
Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Előző Következő