Szép, tavaszi hétvége

Szép, tavaszi hétvége

várható időjárás előrejelzés
Délnyugat felől enyhe, egyelőre még száraz levegő érkezik fölénk, így kellemes, kirándulóidőben lesz részünk a hét végén.
 
Szombaton fátyolfelhőkkel szűrt napos idő várható, legfeljebb elvétve lehet kevés gomolyfelhő is az égen, csapadék nem lesz. A délkeleti szél átmenetileg többfelé megélénkül, a Kisalföldön erősebb széllökések is lehetnek. A csúcshőmérséklet általában 9 és 14 fok között alakul.
Éjszaka derült lesz az ég, csak fátyol-, és kevés rétegfelhő lehet az égen. A hajnali órákra az Alpokalján helyenként ködfoltok alakulhatnak ki. Csapadék nem várható. Többnyire gyenge lesz a légmozgás, de a Kisalföldön és a középső országrészben időnként megélénkülhet a délkeleti szél. Vasárnap reggelre többnyire -2 és +4 fok közé csökken a hőmérséklet.
Vasárnap hazánk nagy részén sok napsütésre számíthatunk, de a Dunántúlon (ott is elsősorban a Kisalföldön) már nem lesz teljesen zavartalan a napsütés, időnként felhők takarhatják a napot, csapadék azonban sehol sem valószínű. Napközben átmenetileg többfelé  megélénkül a délkeleti szél. A csúcshőmérséklet 12 és 17 fok között várható.
Éjszaka egyre több és vastagabb felhő érkezik fölénk nyugat felől, a Dunántúlon helyenként már kisebb eső is előfordulhat. Többnyire gyenge, vagy mérsékelt lesz a változó irányú szél. Hétfő reggelre általában 1 és 7 fok közé csökken a hőmérséklet, északkeleten várható a fagypont közeli hőmérséklet.
 
A folytatásban, a jövő hét elején egy hidegfront vonul át felettünk, hatására átmeneti törés lesz a melegedésben, de jelentős lehűléstől nem kell tartanunk, a front mögött érkező hideg levegő zöme tőlünk északra vonul majd el. Felhősödés, kisebb esők, átmeneti szélerősödés jelzik majd a front vonulását.
A front átvonulása után a hét közepén visszatér a kellemes, napos, tavaszi idő. Újból emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, egészen a hét végéig. Akkor ismét változékonyabbra fordul az idő, több front is átvonul majd felettünk hevesebb csapadékhullás kíséretében. Hűvösebbre fordul az idő.  

A következő két hét időjárása (ECMWF előrejelzés az ország középső részére). A jövő hét közepén akár 20 fok is lehet délután, a déli területeken annél melegebb idő valószínű. A hónap végén aztán ismét hűvösebbre fordul az idő, visszatérhetnek az éjszakai fagyok (alsó grafikon, kék sáv).
 

Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Részletes, magyarországi előrejelzést itt találhatsz

Következő