Nyár is, meg nem is

Nyár is, meg nem is

várható időjárás előrejelzés hosszútávú előrejelzés

Március utolsó napjaiban rendkívül erős melegedés kezdődött, vajon folytatódik ez a nyáriasan meleg idő áprilisban is, vagy jön majd a lehűlés?

Az idei év első három hónapja nem sok jóval kényeztetett el bennünket. Nem volt igazi telünk, havat nem, vagy alig láttunk, majd ezek után jött március olyan idővel, mintha már május lenne ...
Március utolsó napjaiban rendkívül erős melegedés kezdődött, vajon folytatódik ez a nyáriasan meleg idő áprilisban is, vagy jön még erősebb lehűlés?

(Ez az előrejelzés még március végén készült, az itt olvasható annak egy szűkített változata, az első napokra szóló prognózis már elavult - de nem rossz.)

Nézzük, mit mutatnak az előrejelzések, mi vár ránk áprilisban?

Április 1-7:

Gyorsan le is lőjük a poént, nem lesz tartós a húsvéti ünnepekre beköszöntő nyárias idő, ezt jelzik már az ilyen tájban szokatlanul magasra szökő hőmérsékleti értékek is. Tapasztalatból tudhatja mindenki, hogy a nagyobb lehűléseket igen gyakran egy erős felmelegedés előz meg. Esetünkben is erről van szó, hiszen már húsvét hétfőn megérkezik a lehűlést hozó hidegfront. Az ünnepek meleg időjárását okozó, kontinensünk nyugati része felett örvénylő ciklon több részre esik és éppen ennek a rendszernek egy kicsi, de erős peremciklonja éri el az országot hétfőn. A ciklon hidegfrontja előtt hétfőn még igen meleg levegő áramlik fölénk, ez okozza a szokatlanul magasra emelkedő hőmérsékletet, akár a napi hőmérsékleti rekord is megdőlhet, majd a hidegfront átvonulását követően jóval hidegebb léghullámok érnek el bennünket és így a folytatásban mintegy 10 fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke. Téliesre forduló időtől nem kell tartanunk, mert ez az erős lehűlés mindössze azt eredményezi, hogy időjárásunk közelebb kerül a normálishoz.
A folytatásban, a hét végéig csak lassan melegszik az idő, időnként eső is valószínű, de országosan nagyobb mennyiségű csapadék nem valószínű.
A hét utolsó napjaiban Nyugat-Európa felett kialakul egy ugyanilyen, extrém melegedést keltő ciklon, és hatására az időjárás majd ismétli önmagát. Újból egyre magasabbra emelkedik a hőmérséklet és kiadós csapadék sem valószínű.

3. ábra - A Nyugat-Európa felett örvénylő ciklon délnyugat felől meleg levegőt szállít hazánk térségébe

Április 8-14:

Több napig tart ismét a „jó” idő, és komolyabb csapadék sem valószínű, ám a ciklon kelet felé sodródva egyre közelebb kerül hozzánk és a hét második felében már változékonyabbra fordul emiatt időjárásunk. Többfelé várható csapadék, és hűvösebbre fordul az idő. A lehűlés pontos mértékét az előrejelzések bizonytalansága miatt nem tudjuk megadni, de nagy valószínűséggel drámai, télies fordulattól ekkor sem kell tartanunk.

4. ábra – A kontinens közepe felé sodródó ciklon jelentősen veszít erejéből, de hatására még így is sokfelé számíthatunk csapadékra

A hét végétől kevesebb lesz a csapadék és ismét melegedés kezdődik.

Április 15-21:

Az Atlanti-óceán felett örvénylő ciklon alakítja ezen a héten időjárásunkat, a hét első napjaiban a hőmérséklet csúcsértéke ismét elérheti a 20-25 fokot, majd a hét közepén egy hullámzó frontrendszer hatására több helyen valószínű csapadék és pár fokkal csökken a nappali felmelegedés mértéke.

5. ábra – A kontinens északi része felett található több középpontú ciklonrendszer egyik frontja a közelünkben hullámzik

A hét végén a csapadékot adó felhők távolodnak hazánktól, emiatt ismét szárazabb és napról-napra melegebb időnk lesz, a csúcshőmérséklet ismét megközelítheti a nyárias értékeket.

Április 22-30:

Meleg és csapadékszegény idővel kezdődik ez a hét is, amiben számottevő változást csupán a hazánkat hét végén elérő mediterrán ciklon hoz majd. A ciklon eleinte igen meleg levegőt szállít fölénk, így a hét második felében néhol akár a 30 fokot is elérheti a csúcshőmérséklet.

6. ábra – Mediterrán ciklon húzódik fölén, csapadékrendszeréből kiadósabb esőt remélhetünk

A hét végén megérkezik a ciklon csapadékrendszere is, emiatt kiadósabb esőkre készülhetünk és ezzel együtt hűvösebbre fordul az idő, a hőmérséklet ismét az ilyenkor szokásos értékek közelébe kerül.
A hónap utolsó napjaiban marad a változékony, mérsékelten meleg, tavaszi idő és csapadékra is több alkalommal számíthatunk.

Összefoglalás:

Nem cáfol rá a „szeszélyes” jelzőre az áprilisi időjárás, hisz igen változékony időben lesz részünk a hónap folyamán. Nyárias idővel indul az április és mérsékelten meleg, csapadékosra forduló idővel búcsúzik a hónap.
A kettő között több alkalommal várható a megszokottól jóval melegebb idő, de a meleg periódusok nem lesznek tartósan, pár nap után megérkezik a lehűlés. Ennek ellenére úgy tűnik, hogy áprilisban is folytatódik az év eleje óta megfigyelhető szokatlan enyheség, vagyis összességében ez a hónapunk is a klimatikus átlagnál melegebbnek ígérkezik.
Csapadékosságát tekintve átlagosnak, vagy az alattinak ígérkezik a hónap időjárása a nagy változékonyság ellenére. Több ciklon is szállít majd nedves levegőt térségünkbe, de ezek zöméből országos, nagy mennyiségű csapadék – a jelenlegi előrejelzések alapján – nem várható. Kivételt képez a hónap végén érkező mediterrán ciklon, akkor nagy valószínűséggel pótlódik valamennyi a hónap során kialakuló csapadékhiányból. Természetesen a csapadék területi eloszlása nem lesz egyenletes, így a szárazabb időjárás valószínűleg továbbra is az ország keleti felét sújtja majd és a Dunántúlon élők ebből szinte semmit sem vesznek majd észre.
Úgy tűnik, hogy az év eleje óta tartó regionális csapadékhiány felszámolása májusra marad.
Bízzunk tehát az aranyat érő májusi esőben!

(Megj.:

  • A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M”-el, az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A” betű jelöli.

  • A klíma grafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.

  • Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszútávú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előrejelezhetik.)

Készítette: MeteoPlaza
Készült: 2024. március 28.

Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Előző Következő