Fel(!)frissülünk

Fel(!)frissülünk

várható időjárás előrejelzés
Barátságtalan fordulatot vett időjárásunk.
Hazánk nyugati részére megérkezett már a beharangozott lehűlés, több helyen esik az eső, néha jég is, villámokat szórnak a zivatarok és viharos erejű széllökések is kísérik a zivatarokat. Az ország nyugati vidékein még a 20 fokot sem éri el a csúcshőmérséklet, bezzeg keleten akár 36-37 fok is lehet.
Tág határok közt alakul a mai maximum hőmérséklet
 
Mindezt az a ciklon okozza, amely Skandinávia felett örvénylik, ennek hidegfrontja hosszan elnyúlik kontinensünk felett, a déli végén pedig egy mediterrán ciklon képződött.
Ez utóbbi határozza meg időjárásunk alakulását a következő napokban.
 
Európai időjárási helyzetkép. Észak-Olaszország felett van jelenleg annak a ciklonnak a középpontja, mely véget vet a forróságnak.
 
A ciklon fokozatosan északkelet felé húzódik, lassan követi majd mozgását felhő és csapadékrendszere is. Emiatt egyre inkább hazánk keleti területeire helyeződik a csapadék, a hét második felére nagyrészt meg is szűnik majd.
A hét utolsó napjaiban a korábbiaknál szárazabb és újból melegebb levegő érkezik fölénk, melegszik is majd az idő, visszatér a nyár .... szeptember elején!
 
Hogy meddig tart?
Ez most a legjobb kérdés. Tegnap még azt mondtuk volna, hogy a jövő hét végéig.
Ma már nem merünk ilyen határozott kijelentést tenni, mert megérkeztek a friss előrejelzések ...
Ezek szerint a jövő hét első napjaiban lehet akár 36 fok, de 22 is. Jelentős az előrejelzések bizonytalansága. Szeptember 3-ig minden előrejelzés a nyárias fordulatot támogatja, utána viszont ....
... az amerikai GFS model a meleg, nyárias időt támogatja, ....
 
... az európai (ECMWF) központ előrejelzése viszont átbillent a "hideg oldalra" - eszerint nagy eséllyel hétfőn, kedden délután 22-23 fok lesz mindössze Budapest térségében.
 
Kérdés, kivel van az ERŐ!?wink(Starwars)
 
Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Következő