Július - a hőhullámok hava

Július - a hőhullámok hava

várható időjárás előrejelzés

Milyen idő várható 2024 júliusában?

Nézzük, mit hozhat június az előrejelzések szerint!

Július 1-7:

Strandidővel, forrósággal búcsúzott el tőlünk június az utolsó hét végén, és ezek az extrém hőmérsékletek már előrevetítik, hogy július első napjaiban végbemegy majd valami komolyabb változás. Nem is kell csalódnunk az időjárásban, „hozza a kötelezőt”, ugyanis egy hidegfront érkezik északnyugat felől térségünkbe, hatására csapadékosabbra fordul ismét az időjárás és véget ér a forróság, több fokkal visszaesik már a hét elején is a hőmérséklet.

Hidegfront vonul át a Kárpát-medence felett

A front záporok, zivatarok kíséretében vonul át felettünk, de szakadozott lesz a felhő-, és csapadékrendszere is, emiatt lesznek olyan vidékek, ahol egy csepp eső sem esik majd.

A front mögött bő 10 fokkal hidegebb levegő éri el térségünket 24 óra leforgása alatt. Hétfőn már csak az Alföldön mérhetünk 30 fok feletti hőmérsékleti maximumokat, majd kedden már országszerte 30 fok alatt marad a csúcshőmérséklet.

A folytatásban az elvonuló front déli szakaszán képződő mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt a hét közepén is sok lesz felettünk a felhő, sokfelé valószínű eső, zápor, zivatar, sőt több helyen számíthatunk felhőszakadásra, jégesőre. A ciklon nagyobb mennyiségű csapadékot hoz a hét közepén, mint a hét elején érkező hidegfront.

Tulajdonképpen úgy írhatjuk le a folyamatot, hogy a hidegfront a hét első napjaiban meghozza a lehűlést, a ciklon pedig a hét közepén a kiadósabb csapadékot. Északkeleten lesz olyan hely, ahol a lehulló csapadék mennyisége már ezen a héten eléri a július havi szokásos értéket.

A hét utolsó napjaira a ciklon elvonul kelet felé, szárazabb, pár fokkal melegebb levegő érkezik fölénk nyugat felől, emiatt sok napsütésre, nyári kánikulára számíthatunk a hét végén 30 fok körüli hőmérséklettel, komolyabb csapadék nélkül (zápor, zivatar csak elvétve lehet).

Július 8-14:

A hét első és utolsó napjaiban is magasnyomású rendszerek alakítják időjárásunkat, így az időszak nagy részében a frontok elkerülik hazánkat, ám a hét közepén nyugat felől egy szétesőben lévő, hullámzó frontrendszer érkezik fölénk, ez okoz majd helyenként záport, zivatar.

Nyugat felől egy hullámzó, széteső frontrendszer éri el az országot a hét közepén

Ettől a fronttól eltekintve komolyabb csapadék nem valószínű a héten hazánk nagy részén. A hét elején és utolsó napjaiban 30 fok körül valószínű a csúcshőmérséklet, a hét közepe viszont táján jobbára 30 fok alatti maximumokra számíthatunk.

Július 15-21:

A szárazabb időt okozó anticiklon leépül a hét elején, így a kontinens északi részén vonuló ciklonok frontjai behatolhatnak szárazföldünk középső vidékei fölé, elérik hazánkat is. Emiatt változékonyabbra fordul hazánk időjárása ezen a héten, több alkalommal várható csapadék, sőt helyenként kiadósabb mennyiség is összegyűlhet az ismétlődő záporokból, zivatarokból. Elsősorban a hét második felében számíthatunk komolyabb csapadéktevékenységre.

Izland térségében lesz annak a ciklonnak a középpontja, melynek hosszan elnyúló frontrendszere alakítja hazánk időjárását is

A hét végéig többnyire délnyugati lesz az áramlás iránya és ez meleg levegőt szállít fölénk, így ebben a pár napban sokfelé melegszik 30 fok fölé a hőmérséklet, sőt a déli területeken elérheti, néhol meghaladhatja a 35 fokot is a csúcshőmérséklet. Ezen a héten egy hosszabb hőhullámot kell valószínűleg elviselnünk, amit záporok, zivatarok tesznek változékonnyá. A csapadék miatt fülledt, meleg időnk lesz.

A hét végén nem csak a kiadósabb csapadék, hanem a hidegebb levegő is megérkezik, emiatt hazánk nagy részén pár fokkal visszaesik a nappali felmelegedés mértéke, már csak az Alföldön emelkedhet 30 fok fölé a hőmérséklet.

Július 22-28:

A hét első napjaiban a csapadékot adó frontrendszer elvonul kelet felé, mögötte szárazabb, de pár fokkal hűvösebb levegő érkezik fölénk, emiatt a csúcshőmérséklet hazánk nagy részén 30 fok alatt marad.

Az Azori-szigetek felől kontinensünk belsejéig benyúló magasnyomású képződmény (Azori orr) alakítja Közép-, és Dél-Európa időjárását

A hét közepétől az ittlévőnél ismét szárazabb és fokozatosan egyre melegebb levegő érkezik fölénk, így kevés helyen valószínű csapadék, és napról-napra emelkedik a nappali felmelegedés mértéke, a hét közepétől már ismét 30 fok feletti csúcshőmérsékletre számíthatunk a legtöbb helyen.

Július 29-31:

Az észak-európai ciklon hidegfrontja a hónap végéig nagy valószínűséggel nem éri el térségünket, így az előtte délnyugat felől fölénk áramló meleg levegő hatására tovább emelkedik a hőmérséklet, újból forró napokra számíthatunk. A csúcshőmérséklet hazánk nagy részén 35 fok körül tetőzik és az éjszakák is melegek maradnak, hazánk nagy részén nem csökken majd 20 fok alá reggelre sem a hőmérséklet.

Az Észak-Európa felett örvénylő ciklon hidegfrontja előtt igen meleg levegő érkezik hazánk térségébe

Az ország nagy részén komolyabb csapadék nem valószínű, de záporok, zivatarok már előfordulhatnak a fölénk áramló labilis levegőben.

Összefoglalás:

Annak ellenére, hogy több időjárási front is átvonul felettünk tartósan nem számíthatunk az átlagosnál hűvösebb júliusi napokra, sőt forró napokban, időszakokban többször is lesz részünk. Igen meleg napok várnak ránk a hónap közepén, valamint a hónap utolsó napjaiban. Szerencsére ez a forróság nem lesz tartós, még a hónap közepén is csak 4-5 napig kell kibírnunk az extrém magas hőmérsékletet. Ezektől az időszakoktól eltekintve átlagos hőmérsékletű nyári hónapunk lesz júliusban.

Kiadósabb, országos csapadék a hónap első napjaiban, valamint a 21-e körüli időszakban valószínű, ezekben az időszakokban hazánk nagy részén a lehulló csapadék elérheti a júliusi szokásos mennyiséget. Erre már csak ráadás lesz az egyéb időszakokban a záporokból, zivatarokból várható csapadék. Nagy valószínűséggel az országos átlag ismét több lesz a júliusi sokévi mennyiségtől. Természetesen a területi eloszlása sem lesz egyenletes (hisz jelentős mennyiségre számítunk zápor, zivatar formájában) és nagy valószínűséggel a Duna–Tisza közének délnyugati részén esik majd a legkevesebb és az északkeleti, keleti országrészben lesz a legmagasabb a lehulló csapadék mennyisége.

(Megj.:

  • A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M”-el, az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A” betű jelöli.

  • A klíma grafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.

  • Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszútávú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.

Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előrejelezhetik.)

 

Készítette: MeteoPlaza

Készült: 2024.06.28.

 
Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!

Előző Következő