November - közeleg a tél

November - közeleg a tél

várható időjárás előrejelzés

A mögöttünk álló október enyhe időjárását elnézve szinte hihetetlen, hogy egyszer majd a tél is beköszönt. Pedig lassan annak is itt van az ideje.

Nézzük a részleteket!

November 1-5:
Október utolsó hetében kimondottan csapadékos időben volt részünk, amit a Brit-szigetek felett örvénylő ciklon peremén képződő ciklonok sorozatának köszönhetünk. November első hetében a nagytérségi folyamatokban nem lesz lényeges változás, emiatt több alkalommal vonulnak át felettünk hullámot vető frontrendszerek, bőséges csapadékkal.

A Nyugat-Európa felett örvénylő, több középpontú ciklon hullámzó frontrendszere kiadós esővel, záporokkal, zivatarokkal vonul át felettünk.

Az első csapadékhullám csütörtök éjszaka, a második szombaton napközben éri el hazánkat és gyorsan át is vonul majd felettünk. A hónap első pár napjában várható csapadék mennyisége hazánkban nagyobb területen elérheti a félhavi, helyenként akár a havi mennyiséget is (sokfelé esik majd 20-30 mm csapadék, de néhol akár az 50-60 mm-t is elérheti az összesített mennyiség). A kiadós csapadékhullást jelentősebb lehűlés még nem követi, a héten általában 15 fok körüli csúcshőmérsékletre számíthatunk, de néhol még a 20-21 fokot is elérheti a délutáni órák hőmérséklete.
Nyugati szomszédunknál sokfelé már havazás várható és ennek a hónak nagy része már meg is marad a hegyekben. Az Alpokban már ekkor beköszönt a tél.

November 6-12:
A hétvégi csapadékrendszer átvonulása után valamivel nyugodtabbra fordul időjárásunk, alapvetően a Földközi-tenger felett kiépülő magasnyomású rendszer alakítja időjárásunkat. Felhős, napos időszakok váltogatják majd egymást, időnként záporok is lehetnek, de országos, nagy mennyiségű eső nem valószínű.

A mediterrán vidékek felett megerősödő anticiklon hoz átmeneti nyugalmat időjárásunkban.

A hét végén az anticiklon kelet felé húzódik, egy hullámzó hidegfront éri el hazánkat, emiatt a hét végén ismét csapadékosabb, és hűvösebb időnk lesz.
A csúcshőmérséklet a hét végéig általában 10 fok felett, néhol 15 fok közelében alakul, majd a pénteken átvonuló frontot már több fokos lehűlés követi, a hét utolsó napjaiban többnyire már 10 fok alatt marad a hőmérséklet a legmelegebb órákban is.
A hét végén már a Kárpátok alacsonyabban fekvő északi, északkeleti bércein is megjelenik a hótakaró. Környezetünkben egyre nagyobb területen veszi át az uralmat a téli időjárás.

November 13-19:
A hullámzó hidegfront felhő és csapadékrendszere a hét első napjaiban elhagyja hazánkat, időjárásunkat a Közép-, és Kelet-Európa felett kialakuló anticiklon alakítja. A hét közepétől a magasban melegebb levegő érkezik fölénk, ám jelentős enyhülés nem valószínű, sokkal nagyobb esélyünk van ezen a héten arra, hogy az éjszakai órákban képződő köd napközben is csak lassan oszladozzon. Azokon a területeken, ahol napközben feloszlik a köd még elérheti a 10 fokot is a csúcshőmérséklet, ott viszont ahol a köd, illetve az ebből képződő rétegfelhő tartósabban megmarad csupán 5 fok körüli maximumok várhatók. Az éjszakai órákban már többfelé csökken fagypont alá a hőmérséklet.
Jelentős csapadék ezen a héten nem valószínű.

A kontinens nagy részére rátelepedő anticiklon hoz csendes, sokfelé tartósabban ködös, felhős időt térségünkben.

November 20-26:
Komolyabb változást hozó front ekkor sem éri el térségünket, kelet felől fokozatosan egyre hidegebb levegő érkezik fölénk a magasban, emiatt szép lassan tovább csökken a nappali felmelegedés mértéke és erősödik az éjszakai lehűlés. A délutáni órákban már legfeljebb 5 fok körüli csúcsok lehetnek, éjszaka viszont hazánk nagy részén már fagypont alá csökken a hőmérséklet. Továbbra is a köd és az alacsonyszintű felhőzet lesz időjárásunk meghatározója. Nagyobb csapadéknak ugyan kicsi az esélye, de a ködös területeken szitálásra, ónos szitálásra is számíthatunk.

A Kelet-Európa felett felépülő erőteljes anticiklon kelet felől hideg levegőt sodor térségünk fölé

November 27-30:
November utolsó napjaiban sem számíthatunk gyökeres változásra, a Nyugat-Európában komolyabb csapadékot adó frontrendszer ugyan közelebb kerül hozzánk, de kisebb csapadék, eső, zápor legfeljebb a hónap végén és akkor is csak hazánk nyugati vidékein lehet. A köd és a rétegfelhő lesz még ekkor is a jellemző időjárási jelenség, emiatt szitálás, ónos szitálás továbbra is kialakulhat. A hőmérsékletben sem lesz lényegi változás, éjszaka fagyra, helyenként akár -5 fok alatti hőmérsékletre is számíthatunk és napközben is a +5 fok alatti hőmérséklet lesz a jellemző.

A Kelet-Európa felett megülő anticiklon lassan gyengül, a Nyugat-Európa felett örvénylő hatalmas ciklon front-, és csapadékrendszere fokozatosan egyre közelebb kerül hozzánk.

Összefoglalás:
Sokfelé heves csapadékhullással és enyhe idővel indul a hónap, ám ennek a lendülete már a hónap második hetében megtörik és a szárazabbra forduló idő lehűléssel is együtt jár.
A hónap közepén még várható ugyan egy csapadékot adó frontrendszer, ám utána a hónap végéig hátralévő időszakban már a "tipikus" novemberi időben lesz részünk: köd, sok felhő, kevés napsütés.
Fokozatosan fordul egyre hűvösebbre, hidegebbre az idő, november második felében már nyirkos, hideg idő lesz a jellemző, és éjszaka sokfelé csökkenhet fagypont alá a hőmérséklet.
A jelenlegi előrejelzések szerint a hónap végéig lehulló csapadék mennyisége elmarad az ilyenkor "szokásos" értékektől. A novemberben várható csapadék zöme a hónap első napjaiban esik majd.
Közeledik a tél, hisz környezetünkben egyre többfelé vált fehérbe a táj, nálunk viszont inkább csak a fagypont közeli hőmérsékletek jelzik a tél közeledtét, jellemzően a hónap második felében. Kiterjedt havazás nálunk november végéig nem valószínű (a jelenlegi előrejelzések szerint).

(Megj.:
• A térképeken, a meteorológiában szokásos módon, a magas nyomású területek (anticiklonok) középpontját „M”-el, az alacsony nyomású rendszerek (ciklonok) középpontját pedig „A” betű jelöli.
• A klíma grafikonokon megjelenő információ az OMSz adatainak feldolgozásával készült.
• Az előrejelzést a francia meteociel.fr oldalon elérhető CFS amerikai, hosszútávú előrejelzési modell prognózisára alapoztuk.
Az ilyen távra szóló előrejelzések jelentős bizonytalanságot hordoznak magukban, kísérleti jellegűek, a modell készítői szerint napra, órára szóló, pontos előrejelzésre nem alkalmasak, ám az időjárási tendenciákat mégis jól előrejelezhetik.)

Készült: 2023 november 1.

Amennyiben részletesebb, pontosabb előrejelzésre vagy kíváncsi a következő pár napra, kattints az alábbi linkre!