Pollenjelentés 09.13.

Pollenjelentés 09.13.

várható időjárás előrejelzés pollenjelentés

Tart a parlagfű pollenszezon csúcsidőszaka.

A folyamatos meleg, száraz idő hatására a hét első felében a parlagfű pollenkoncentrációja országosan továbbra is nagyon magas. A szerda éjjel érkező hidegfront és a csapadék hatására várhatóan lecsökken a levegőben lévő virágpor mennyisége, ami azonban még így is jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakulhat. A csalánfélék virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban van jelen, a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Országosan alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, az üröm, a kenderfélék, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje. Helyenként még találkozhatunk a ciprus-és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporszemeivel, legfeljebb alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan magas-nagyon magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

Az érkező hidegfront előtt a megerősödő szélben, majd különösen zivatarok környezetében a felkavart portól a tünetek rohamszerű fokozódására kell felkészülni, nyitott ablakok mellett akár beltérben is. Felhívjuk az allergiások figyelmét, hogy szerdán a megélénkülő szélben (először a Dunántúlon, majd délutántól az Alföldön is) csukják be az ablakokat, amit a szerdáról csütörtökre virradó éjszakára se hagyjanak nyitva (megj.: aki jót akar magának ezt amúgy sem tenné a viharos idővel érkező hidegfront miatt - MeteoPlaza). A parlagfűre érzékeny allergiások számára fontos a megfelelő gyógyszerek szedése, valamint szükség esetén a szakorvos felkeresése. 

A tünetek enyhítésére javasolta pollen-előrejelzés folyamatos követése, valamint vegyék figyelembe honlapunkon található tanácsainkat. Forrás: NNK
 
 

Előző Következő