A hőmérsékleti rekord megdőlés margójára

A hőmérsékleti rekord megdőlés margójára

várható időjárás előrejelzés távolabbi kilátások 30 napos előrejelzés

MEGDŐLT A MAI MELEGREKORD!!!!!

Előzetes várakozásainknak megfelelően ma megdőlt egy "gyenge" melegrekord. Az eddigi rekord 16.3°C volt, amit 2014-ben mértek Kaposváron. Az új csúcstartó Sellye, 18.2°-al.
Van egy olyan érzése az embernek, hogy nem véletlenül döltek meg az elmúlt napokban az eddigi melegrekordok. Abban az esetben, ha az adott évszakban szokatlanul alakul az időjárás, van esély a rekordok megdőlésére. A 2021 végi, illetve az idei január eddigi napjaiban igen enyhe idő volt, ez vezetett a sorozatos rekorddőléshez és az, hogy ebben az időszakban mindvégig "gyenge" rekordok álltak fenn.
 
Mitől gyenge, vagy éppen erős egy rekord?
Hivatalosan ugyan nem szoktuk minősíteni a rekordokat, de vannak köztük olyanok, az "erősek", amelyeket nem nagyon fenyeget a "megdőlés veszélye". Ezek az olyan értékek, amelyek közel vannak az adott terület fizikailag lehetséges szélsőértékeihez.
A "gyenge" rekordok azok, amelyek távolabb vannak ettől az értéktől, a mai is ilyen volt. Nem véletlenül sikerült a légkörnek majdnem 2 fokot javítani az eddigi csúcsértéken.
 
Ha megnézzük az adatsorokat, akkor a következő napokban is ehhez hasonló "gyenge" melegrekordokat láthatunk, csak éppen az időjárás fordul az ilyenkor elvárhatóra, emiatt ezeket - egyelőre - nem fenyegeti veszély. 

Előző Következő