Országos havazás?

Országos havazás?

várható időjárás előrejelzés távolabbi kilátások 30 napos előrejelzés agrometeorológia

A következő napokban hidegebbre fordul az idő, több alkalommal várható csapadék. Van esély a havazásra? Nézzük a részleteket, ami a mai, legfrissebb modell futtatásokból látszik.

Kedden az ország nagy részén átmenetileg elvékonyodik, esetleg felszakadozik a felhőzet, késő délutántól azonban délnyugat felől ismét vastagabb felhőzet érkezik fölénk. Délelőtt a keleti megyékben, majd egyre inkább északkeleten, a Nyírségben lehet kisebb eső, másutt napközben számottevő mennyiségű csapadék nem valószínű. Estétől a nyugati megyékben ismét számítani kell esőre, az Őrségben és az Alpok alján havas eső, a Kőszegi-hegységben hó is eshet.

Szerdán a Dunántúlon délelőtt fokozatosan megszűnik a csapadék (eső, havas eső, a nyugati határ közelében hó is eshet), napközben a Duna-Tisza-közén, este pedig már keleten várható csapadék (zömében eső, de északon, a hegyekben hó sem kizárható). Délelőtt keleten, délután nyugaton lesz szakadozottabb a felhőzet, így némi napsütés is valószínű az említett területeken.

Szerda délre megszűnik a havazás. Kb ennyi hó lesz a déli órákban. Bizony ez nem sok és csak kevés helyen.

Csütörtökön a kelet felé mozgó csapadéksáv mögött, nyugat felől felszakadozik, csökken a felhőzet. Délelőtt még többfelé (délen és keleten) eshet, az eső mellett néhol havas eső, hó is előfordulhat. Délután a felhőátvonulásokból északeleten és délnyugaton futó zápor, hózápor még kialakulhat. Az ország középső részén megélénkül, időnként megerősödik az északnyugati szél. Pár fokos lehűlésre is számítani kell.

Pénteken hidegebb, szárazabb levegő érkezik fölénk. Kevés lesz felettünk a felhő, emiatt erős lesz az éjszakai lehűlés, és a Dunántúlon, valamint északkeleten többfelé képződik zúzmarás köd. A pára, köd napközben csak lassan oszlik fel, emiatt napsütésre elsősorban hazánk középső vidékein számíthatunk. A ködös, felhős területeken hószállingózás, szitálás is előfordulhat.

Szombaton országszerte fagyos éjszakára kell számítani. Napközben legtöbb helyen ugyan fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, de egyre több lesz felettünk a felhő, ám csapadék az esti órákig még nem valószínű.


Vasárnap és hétfőn többnyire borult lesz az ég, egy mediterrán ciklon felhőzete lesz felettünk. Ezeken a napokon (a ma reggeli model futtatások alapján) egyelőre kis valószínűséggel, és vasárnap csak az ország déli, majd hétfőn a délkeleti részén várható havazás. A hétfő estére kialakuló hóréteg vastagságát az alábbi térképen láthatjátok (az ország északi részén hét közben többször lehet kisebb havazás, ennek maradványaként jelenik meg ott a hó).


Végül hol és mennyi hó lesz?
Hétfő estére megtudjuk, de e
gyelőre az országos havazásnak nagyon kicsi az esélye, ezt mutatják az alábbi valószínűségi előrejelzések is. Itt az európai modellt mutatjuk be, de hasonló bizonytalansággal rendelkezik az amerikai GFS model is. 


A hétvégi mediterrán ciklon által szállított enyhe, nedves levegő érkezésének, a havazásnak kicsi a valószínűsége. A felső grafikon a magasban érkező levegő hőméréskletét mutatja, ahol a vékony piros vonalak többsége -5°C körül fut, kivéve a vastag piros vonalat (operatív modell), amiből készült a fenti térképes előrejelzés. 
A középső grafikon a csapadék valószínűséget írja le. Az operatív modell (vastag piros) itt is jelentősen eltér a többi futtatási eredménytől, ami arra utal, hogy erre az időszakra nagyon bizonytalan előrejelzést lehet csak készíteni.

Inkább kérdezzük meg az indiánokat! - VICC

Előző Következő