Változékony idő

Változékony idő

várható időjárás előrejelzés távolabbi kilátások 30 napos előrejelzés

Unod már a szürkeséget?

Van egy jó hírünk.

A következő napokban valamivel kedvezőbbre fordul időjárásunk, mert az a hidegfront, ami hazánktól északkeletre vonult el, valamivel hidegebb levegőt szállított fölénk is, így megmozdul végre a Kárpát-medencét kitöltő párás, nyirkos levegő. Sajnos egyelőre még nem lesz még mindent elsöprő a változás, mert éjszaka még változatlanul képződhet köd hazánk egyes részein, de legalább napközben ez feloszlik és már hosszabb napos időszakokra is számíthatunk.


Az európai modell két hetes előrejelzése

A jövő hét közepén (nagy valószínűséggel szerda este) viszont már elér bennünket egy olyan hidegfront is, ami mögött már olyan hideg levegő érkezik, ami kisöpri a nyirkos levegőt hazánk térségéből és változékonyabbra fordul az idő. A hét második felében felhős és napos időszakok váltogatják majd egymást, több alkalommal várható eső, zápor (a hegyekben esetleg hózápor). Szombaton lesz a legmelegebb, akkor az ország nagy részén 10 fok fölé emelkedik délutánra a hőmérséklet (az Alföldön akár a 15 fokot is megközelítheti).

Nem tart azonban sokáig az enyheség, mert a vasárnap érkező hidegfront mögött egyre hidegebb levegő árasztja el hazánk térségét. Kezdetben több helyen várható eső, majd a hét közepén már erős lehűlés valószínű és akkor (amikor épp esni fog valami) az eső mellett már havas esőre, hóra is számíthatunk.
Az amerikai modell (GFS) országos havazást vizionál erre az időszakra ...

A bíbor színben tündöklő csapadék a hó ...

No, majd meglátjuk ... távoli még ez az időtáv. Mindenesetre a front érkezésével minden modell egyetért, az utána következő időszak időjárását (eső-hó, lehűlés mértéke) viszont már eléggé eltérően kezelik.

Következő