Vénasszonyok Nyara, vagy .... (minek is nevezzelek)

Vénasszonyok Nyara, vagy .... (minek is nevezzelek)

Nyárutóról (Vénasszonyok nyara, Indián nyár) akkor beszélünk, mikor az időjárási helyzetet több napon keresztül a stabil, száraz és mérsékelten meleg idő jellemzi. Ebben az időszakban nagy a napi hőmérséklet-változás (napi hőingás), éjszaka már nem nyári, de napközben még nem őszi az idő. Közép-, és Kelet-Európában ilyen időjárási állapotok a terület északi részén szeptember első felében, a középső vidékeken szeptember második felében, délen pedig októberben alakulnak ki, és az Azori-szigetek felett felépülő magasnyomás (anticiklon) kelet felé történő elterjedése okozza.
Ez a szép, csendes, őszi idő nem csak hazánkban és környékén alakulhat ki, hanem szinte az egész kontinensen előfordulhat. Elnevezése korántsem egységes, mindenütt más névvel illetik. Többek között erről szól az alábbi írás.  
 
Az alábbi cikk eredetije a Légkör 1975. évi 4. számában jelent meg (kiadja: Országos Meteorológiai Szolgálat)

Szerző dr. Béll Béla


A VÉNASSZONYOK NYARA SZINONIMÁI AZ ÉSZAKI-FÉLGÖMBÖN

Szeptember végén, esős napok után rendszerint visszatér még hozzánk rövid időre a nyár. Hűvös éjszaka után könnyű ködrétegből emelkedik ki a kissé már későn kelő nap, délben már jólesően melegít s a gyenge déli szél alig mozgatja meg a langyos levegőt. A búcsúzó nyár idegmegnyugtató, kissé borongós hangulata, a szép nyári napok emléke, az elmúlás gondolata, a közelgő őszi viharok és esők előtti szorongás jellemzik azt az édes-bús utónyarat, amelyet Petőfi olyan szépen megénekelt, de egyszer sem nevezett vénasszonyok nyarának.

A vénasszony szó gúnyolódó, csúfnév, a Magyar Nyelv Értelmező Szótára szerint "kellemetlen hatást keltő, igen öreg asszony".
A szép poétikus utónyár illőbb szót is megérdemelne.

Mindenesetre Közép- és Kelet-Európábán, ahol a kora őszi utónyár leggyakrabban jelentkezik, azonos és szintén csúfolódó jelentése van a német "Altweibersommer", az orosz "Babje Leto", a szerb "Babino Ljeto" szónak.
A Földközi-Tenger nyugati medencéjében, ahol ritkábban jelentkezik, az udvarias latin népek jobban megbecsülik a kedves őszi vendéget. A portugálok "verao de sao martinho"-nak, az olaszok "estate di Sao Martino"-nak, a franciák "été de la Saint Martín"-nak, azaz Szent Márton-nyarának nevezik, minthogy ezen déli országokban november elejére, a régi katolikus naptárak kissé barokkos hangzású Szent Márton-havára tolódik el az utónyár.
Az angolok "Luké’s summer", azaz Lukács-nyara néven emlegetik a Lukács-nap /október 18./ tájékán jelentkező utó-nyarat, de az "All-Halloween summer", azaz a Mindenszentek-nyara a november elején Angliában is előforduló szép őszi napokra utal.
Észak-Amerika, Kanada keleti részén "Indian summer", azaz indián-nyár a visszatérő meleg napok összefoglaló neve, talán az ilyenkor vörösbarnára színeződő őszi erdők vagy egy szebb napokat látott emberfajta borongós szimbólumaként.
Az udvarias spanyolok kedveskedve "veranillo de San Juan"-nak, azaz Szent János-nyaracskájának hívják, de régi vallásos motívumot rejt a "Hilos De La Virgen", azaz Szűz Mária pókhálója elnevezés, amely kora ősszel a levegőben úszó, s a magyar nyelvben kissé rusztikusán hangzó "ökörnyál"-ra utal.


Az utónyarat élvező érzékenyebb ifjak és idősek (vének ugyebár nincsenek) megnyugtatására közlöm, hogy "az ökörnyál bizonyos pókfajták lazán szőtt 2-3 m hosszú, a szélben lebegő fonadéka, melynek segítségével a pókok - különösen ősszel - a faj terjesztése érdekében egyik tájról a másikra vitetik magukat", tehát az ökörhöz semmi köze nincs.
A régi angoloknak bizonyára mitológiai eredetű babonás hite szerint a sors nemtői által font "életfonalak" az utónyáron szállongó pókhálóban láthatóvá válnak.
Észak-Németországban, Holsteinben az utónyár idején egybekelt fiatalokra azt mondják, hogy "a pókháló fonta össze őket". Ebben az összetételben kiábrándító lenne az "ökörnyál" használata. Itt az utónyarat "Madohen-Sommer"-nek, azaz "lányok nyarának" nevezik, ami ezt a varázsosan szép időszakot a zord idők után visszatérő tavasz és nyár biztató előjelének rangjára emeli.

A szép utónyarat nem ismerik az egész Földön.
A trópusok állandó nyarán és a sarkvidékek hosszú telein nincs utónyár. Az Északi-Félgömbön a 30-65 fok szélességi körök között, elsősorban a kontinensek keleti részén: Kelet-Kínában és Japánban az USA és Kanada keleti felében, Európában pedig egy hatalmas háromszögalaku területen, amelynek déli csúcsa Athén, keleti csúcs Moszkva, nyugati csúcsa pedig a skót Edinburgh tájékán van, jelentkezik legfelismerhetőbben. Magyarország ennek a háromszögnek a közepén van, éghajlatunknak tehát-gyakran visszatérő jelensége a szép, kora őszi, derült, csendes utónyár.
A Közép-Európai utónyarakon rendszerint magas légnyomás alakul ki az Azóri-szigetek és az Orosz-sikság között, felosztanak a felhők, kisüt a nap s a terület északi részén délies, a délebbi részeken keleties gyenge szél teszi kellemessé az időt.
Közép-Európában és Észak-Amerikában leggyakrabban szeptember 25-29. között alakul ki s rendszerint átnyúlik október elejére is az utónyár. Ritkábbak azok az évek, amikor október 11-14. között is jelentkezik az előbbinél hűvösebb utónyár, sőt a magyar éghajlat egyik jellegzetessége, hogy a november is gyakran derült, száraz idővel kezdődik.

A napi legmagasabb hőmérséklet (folytonos vonal) és a napfénytartam (szaggatott vonal)
átlagos értékei Budapesten szeptember 20. és november 8. között.
(Réthly Antal adatai alapján - Réthly Antal: Budapest Éghajlata, 1947.)


Ez az igazán késői utónyár, amelynek már éjjelente "vénasszonyos"-nak már igazán nem mondható éles foga van, máshol sem ritkaság (v.ö. az angolok Mindenszentek-nyarával).
Mindenesetre a novemberre eltolódott utónyár már csak gyenge visszfényét adja a szép szeptembervégi napoknak. A távozó nyárra emlékeztető derült napok egyre gyengülő napsütéssel és erősödő éjszakai lehűléssel október közepéig még vissza-visszatérnek, de október 20. után - évszázados tapasztalat szerint - már ködös, nedves időszakok, deres hajnalok ékelődnek - jellegükben egyre erősödve - a gyengülő szép idő egyre rövidülő szakaszai közé.

Dr. Béll Béla

 

Diófák, dió, kártevők Mindennapi fizika