10 tipp, hogy az otthon meleg maradjon

10 tipp, hogy az otthon meleg maradjon

Az utóbbi telek elszoktattak bennünket az igazán alacsony hőmérséklettől, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy tartósabban fagyos időszak ne várna ránk többet.
Cikkünkben néhány tanácsot adunk, amivel könnyebben átvészelhetjük a hideg időszakot.
Főként akkor használhatjuk az ötleteket, ha olyan helyen tartózkodunk, ahol nem, vagy csak korlátozott mértékben lehet fűteni. 
  

10 tipp, hogyan védekezhetünk otthon a tél hidege ellen

Amikor kint a szabadban alacsony a hőmérséklet, akkor lakásunk falai is lehűlnek. Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan élvezhetjük még ilyen körülmények között is az otthon melegét egy kis erőfeszítéssel, az energiaköltségek alacsonyan tartása mellett.

1. A hideg elleni védekezés érdekében akassza fel vastagabb függönyöket az ablakok és ajtók elé, és alkonyatkor húzza be őket. Ez bent tartja a meleget és kint a hideget. A falak kárpittal vagy könyvespolcokkal való lefedése kívülről is szigetel. A csempézett vagy fapadlón lévő szőnyegek melegen tartják a lábat.

2. A legjobb, ha az ülőbútort a belső fal közelébe helyezi. Ezek a falak mindig melegebbek, mint a külső falak, különösen a rosszul szigetelt házakban. Ha van tűzhelye vagy kandallója, lehetőség szerint ott helyezze el bútorait.

3. Amikor kint süt a nap, nyisd ki a függönyöket, és engedd be a napfényt! A napsugarak kellemesen meleg légkört teremtenek.

4. Kerülje a huzatot, mert behozza a hideget a házba. Szeles napon gyertyával ellenőrizze az ablakok és ajtók repedéseit és szivárgását. Futtassa végig a gyertyát a keret mentén: ha a láng pislákol, huzatos az ablak, vagy az ajtó.

5. A szivárgások a vasboltból származó egyszerű tömítésekkel javíthatók. A levélnyílás vagy a macskabebújó előtti függöny szintén véd a huzat ellen.

6. Mindig hagyja a radiátorokat legalább alacsony szinten működni – még éjszaka is, és akkor is ha nem tartózkodik otthon. A külső falak belső, lakás felőli oldalán a hőmérséklet mindig 15-17 fok felett legyen.

7. Számos további hőforrás található a lakásban: például amikor az étel elkészül a sütőben, a sütő a maradék hőt a konyhába adja. A jó öreg melegvizes palack is csodákra képes.

8. A legfontosabb dolog az, hogy melegen tekerje be – különösen a lábát. Ha hideg van, testünk először a belső szerveket melegíti fel, ezért hajlamosak a kezek és a lábak megfagyni. A meleg zokni és a kényelmes papucs ezt ellensúlyozza.

9. Senki sem szeret fázni, de a testnek is fel kell készülnie a hidegre. Gyakrabban sétáljon vagy biciklizzen napközben. Ne kapcsolja be azonnal a fűtést az autóban, és ne túl magasra az irodában. A szervezet csak így tanulja meg elviselni a hideget, és így még alacsonyabb hőmérsékleten is jól érzi majd magát.

10. Még hideg időben is szükség van a lakásban a friss levegőre, ám egyáltalán nem mindegy hogyan szellőztetünk. Ne hagyjuk sokáig "résnyire" nyitva az ajtót, ablakot, mert azon csak a meleg szökik az utcára, friss levegő kevés jön be. Az egész lakásban lehetőleg egyszerre tárjuk ki szélesre az ajtókat, ablakokat! Így pár perc is elég a teljes levegőcseréhez. A falak nem hűlnek ki, a lakás a nyílászárók becsukása után gyorsan visszamelegszik. 

Tavaszi fáradtság Rövid nappalok - hosszú éjszakák ...